De glimlach van Byimana

Gepubliceerd op 26 maart 2023 om 17:32

De lach van Byimana

 

Tijdens onze verblijf in het Oranjehuis kregen wij elke dag wel kinderen over de vloer.  Kinderen met ieder zijn of haar eigen verhaal kwamen begroeten je met de breedste glimlach die ze hebben. Soms een verlegen lachje maar vaak voelden de kinderen zich meteen thuis in het Oranjehuis. Het was Een gemeende glimlach, een lach uit het diepste van hun hart. Oprecht tevreden met wat zij krijgen. Blij zij met alles, of dit nu rijst met groente zijn of een autootje. Met het autootje spelen ze de rest van de dag mee, tevreden dat ze zijn. Gelukkig en blij dat zij bij ons zijn voor even. Maar achter deze mooie glimlach zit vaak een zwaar leven verscholen. Een leven zoals veel kinderen in Byimana leven kunnen wij ons in Nederland niet echt iets bij voorstellen.

Kinderen die soms dagen niets of bijna niet te eten krijgen. Blij zijn als zij na 2 dagen van geen eten een zoete aardappel krijgen om op te kauwen. Dagen in dezelfde kleding lopen omdat je gewoon geen andere kleding hebt. Gekregen kleding wordt zorgvuldig opgeborgen en wordt alleen aangetrokken op zondag of een bijzondere dag. Dat is dan kleding die hier in Nederland in de container van het Leger des Heils verdwijnt.

Deze kinderen hebben nog een hele toekomst voor zich, welke toekomst? Veel van deze kinderen verlaten de lagere school omdat ouders of verzorgers het niet meer kunnen opbrengen. Deze kinderen worden dan te werk gezet voor allerlei klusjes waar zij niets of weinig mee verdienen. Misbruik, mishandeling en uitbuiting ligt op de loer. Helaas hebben wij dit zelf kunnen constateren dat het kinderen overkomt. Geslagen worden om niets, omdat moeders dingen ziet die er niet zijn. Voor een schijntje een zware last van a naar b te moeten sjouwen. Zo heeft elk kind eigen littekens op zijn haar ziel. Deze blijven voor het leven. Er is niet echt een instantie zoals in Nederland waar deze kinderen terecht kunnen.


Ondanks dit zware leven blijven deze kinderen glimlachen. Deze kinderen maakten van elke activiteit een echt feestje van. Lekker eten en drinken en een radiootje met muziek om te dansen en je hebt alle ingrediënten voor een waar kinderfeestje!. Je begrijpt natuurlijk wel dat er heel veel feestje zijn gevierd toen wij er waren.

Dit allemaal maakt dat deze kinderen met hun mooie glimlach onze harten gestolen hebben. Dit motiveert ons nog beter ons best te gaan doen voor deze kinderen, in de hoop dat zij ook een beetje mogen genieten van het leven en dat de kinderen zicht hebben op een betere toekomst!

 

Wij zijn blij dat wij een klein beetje kunnen helpen zodat die glimlach niet verloren gaat!

Wie helpt ons mee?

 

zie voor meer info:

www.stichtingnkwihoreze.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.